Vanaf 1 juli 2024 wijzigen de kwaliteitseisen voor de buitenschoolse opvang (BSO) en de dagopvang. Wat houden deze veranderingen bij Zazou in? Dat leggen we je hieronder kort uit.

Veranderingen:

Kinderdagverblijf

Op het kinderdagverblijf mag een medewerker in opleiding als 'vast gezicht' ingezet worden. Als het kind aanwezig is, werkt er minimaal 1 vast gezicht van het kind op de groep. Voordat een medewerker in opleiding een 'vast gezicht' wordt, wordt er een persoonlijk begeleidingsplan opgesteld. Daarna vindt er maandelijks een gesprek plaats tussen de praktijkopleider en de medewerker in opleiding, waarbij de werkzaamheden worden besproken (kan er bijvoorbeeld goed worden ingespeeld op de behoeftes van de kinderen). Op de dagen dat een medewerker in opleiding werkt op de groep dan moet er ten minste ook 1 gekwalificeerde beroepskracht werken. Een medewerker in opleiding kan een 'vast gezicht' worden als hij of zij het eerste leerjaar heeft afgerond.

BSO

Verandering 1: Beroepskracht-kindratio (locatieniveau)

Op zowel de BSO als het kinderdagverblijf wordt de beroepskracht-kindratio gehanteerd. De beroepskracht-kindratio (BKR) is de verhouding tussen het aantal beroepskrachten en het aantal kinderen in de groep. Het doel van de BKR is dat de kinderopvang goed aansluit op de ontwikkeling van het kind. Het BKR wordt per 1 juli berekend op locatieniveau. Zo kunnen de medewerkers accuraat geroosterd worden op het aantal kinderen (tot op heden was dit op groepsniveau).

Elk kind op de BSO heeft een vaste stamgroep bestaande uit kinderen met dezelfde leeftijd/ontwikkelingsfase. Zo leren de kinderen en de medewerkers elkaar goed kennen, wordt er structuur en stabiliteit geboden en kan er goed op de behoeftes/interesses van de kinderen worden ingespeeld. De medewerkers van de stamgroep zijn vaak de mentoren van de kinderen en daardoor voor hen vaak het aanspreekpunt. De vaste stamgroep en de mentoren zorgen voor structuur en duidelijkheid bij de kinderen.

Verandering 2: Andersgekwalificeerde beroepskrachten

Er kunnen op de BSO andersgekwalificeerde beroepskrachten ingezet worden.  Hierbij gaat het om beroepskrachten die bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen door een andere beroepsachtergrond, talent of expertise. Hierbij kun je denken aan sporters of musici. Door verscheidene deskundige andersgekwalificieerde beroepskrachten in te zetten wordt ons activiteitenaabod vergroot. Hierbij kun je denken aan een pianoles door een medewerker die muzikant is of een les gericht op het leren van verftechnieken door een kunstenaar. Op deze manier kunnen er gerichte activiteiten aan de kinderen aangeboden worden en worden zij gestimuleerd om hun eigen talenten te ontwikkelen. Daarnaast leren de kinderen nieuwe vaardigheden en kunnen zij hun kennis over verscheidene vakgebieden vergroten. 

Een voorwaarde is wel dat een andersgekwalificeerde beroepskracht een pedagogische module heeft gevolgd. Verder is er naast een andersgekwalificeerde beroepskracht altijd een gekwalificeerde beroepskracht aanwezig op de locatie.

Verandering 3: Opvang op andere locaties

Tijdens schoolvrije dagen (waaronder vakanties) mogen kinderen opgevangen worden op een andere locatie van Zazou. De gehele locatie voegt dan samen met een andere locatie. Zo kunnen de medewerkers elkaar beter ondersteunen, verscheidene activiteiten en of uitstapjes aanbieden en komen de kinderen in contact met andere kinderen. 

Wanneer kinderen worden opgevangen op een andere locatie gaan er zo veel mogelijk vaste gezichten mee met de kinderen, zodat de sociaal-emotionele veiligheid wordt gewaarborgd. Er wordt bij het opvangen op een andere locatie zoveel mogelijk gekozen voor een locatie die de kinderen regelmatig zien (bijv. op vakantiedagen), zoals de Bergse Zonnebloem kinderen de Prinses Margrietlaan en de Donkersingel kinderen de Kleiweg 310. 

De kinderen komen in contact met andere kinderen van verschillende leeftijden, waardoor zij kunnen spelen met ander speelgoed, andere kinderen en andere materialen. Daarnaast kunnen zij meedoen aan andere activiteiten. Zo hebben we op de BSO Kleiweg 310 onder andere een ballenbak en een gymzaal en heeft de BSO Prinses Margrietlaan een kooklokaal, wat weer nieuwe uitdagingen geeft.

In de vakanties voegen de Bergse Zonnebloem en de Prinses Margrietlaan standaard samen op maandag, dinsdag en donderdag. Daarnaast voegen de Donkersingel en de BSO Kleiweg 310 standaard samen op maandag, dinsdag en donderdag in de vakantie. Verder worden in de vakantie (tevens ook in de reguliere schoolweken) alle locaties samengevoegd op de BSO Kleiweg 310 op de woensdagen en vrijdagen. Op studiedagen worden de kinderen eerst opgevangen op de Kleiweg 310, waarna de kinderen op reguliere BSO-tijd (rond 14.30) vertrekken naar hun eigen locatie. Mocht dit anders zijn, dan wordt dit gecommuniceerd via de ouderapp.