Ons verhaal


“Investering in gezonde groei. Zazou biedt datgene wat zij nodig hebben om op te kunnen groeien tot gezonde, gelukkige en zelfverzekerde mensen.”

Kinderopvang Zazou

Ruimte om te groeien

Een gezonde ontwikkeling vraagt ruimte en tijd. Kinderen die de gelegenheid krijgen, kunnen zich op hun eigen tempo en op hun eigen manier ontwikkelen. Ze krijgen de kans om de wereld te ontdekken en hun eigen weg hierin te vinden. Bij Zazou vinden we het dan ook belangrijk dat kinderen de liefde, de aandacht en de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit draagt bij aan de hechtingsrelatie en het bieden van een veilige omgeving, wat de basis vormt voor de ontwikkeling. Door de kinderen goed te leren kennen, kan er ingespeeld worden op hun behoeftes, interesses en wensen. Op deze manier draagt Zazou bij aan een basis voor de verdere ontwikkeling van jouw kind.

Ook richten we ons op de letterlijke vertaling van ‘ruimte’ om te groeien. We vinden het belangrijk dat kinderen de beweging krijgen die ze nodig hebben en ruimte hebben om de omgeving te ontdekken zonder belemmeringen. We gebruiken dagelijks de Emmi Pikler methode, waarbij vrije beweging, vrij spel en een respectvolle verzorging de belangrijkste onderdelen vormen. Verder krijgen de kinderen bij ons de ruimte om risicovol te spelen. Dit risicovol spel laat een kind kennis maken met de natuur en leert een kind zelfstandig de wereld te ontdekken, waardoor het zelfvertrouwen wordt gestimuleerd.

Creativiteit, vindingrijkheid en fantasie zijn ook zaken die we graag stimuleren, omdat kinderen daar de rest van hun leven profijt van hebben in het oplossen van problemen. We bieden daarom materialen aan die op meerdere manieren kunnen worden gebruikt. Zo kun je een beker gebruiken om iets in te doen, maar je kunt er ook iets onder verstoppen, het maakt herrie als je ermee op de grond slaat en het kan een hoedje zijn.

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat ieder kind de kans krijgt om zijn of haar talenten te benutten. Er worden op de KDV-locaties dagelijks verschillende activiteiten gedaan die aansluiten bij de talenten van de kinderen. Hierbij kun je denken aan: muziek maken, knutselen in de natuurtuin of sportactiviteiten in de gymzaal. Op de BSO kunnen de kinderen bij ons meedoen aan activiteiten zoals koken, schilderen, breien, houtbewerken, zwemmen, skiën, sport en spel, een eigen boek schrijven en toneelspelen. Verder ondernemen we plezierige uitstapjes met de kinderen boven de 2 jaar, waarbij we regelmatig te vinden zijn in Plaswijckpark of de Torteltuin. Bij het aanbieden van de activiteiten wordt er gekeken naar de interesses van de kinderen en wordt er indien mogelijk inbreng gevraagd aan de kinderen zelf.

Voor de kinderen wordt de wereld snel groter. Ze doen een enorme hoeveelheid kennis op, leren continu nieuwe kinderen, juffen en meesters kennen en worden misschien lid van een vereniging. Zoveel nieuwe dingen zijn vaak leuk, maar ook (in)spannend. Daarom vinden we rust ook belangrijk op Zazou. Op alle locaties is dan ook een bankstel en/of liggen kussens waarop de kinderen kunnen ontspannen.

Verder zijn we dagelijks bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de opvang. Dit doen we door jaarlijks cursussen aan te bieden aan de pedagogisch medewerkers en hen op ons beleid te coachen. Daarnaast werken we dagelijks aan innovatie van het pedagogisch beleid, zijn we bezig met activiteitenprogramma’s voor elke leeftijdsgroep en werken we dagelijks aan een zo plezierig mogelijke opvang voor zowel de kinderen als de pedagogisch medewerkers.

Natuurlijk gebeurt er op een dag bij Zazou nog meer. Ouders kunnen dit gedurende de dag volgen via de ouderapp. Er wordt geknutseld, feest gevierd, geslapen, gezongen en voorgelezen. Om de medewerkers te ondersteunen in het verzorgen van diverse activiteiten heeft Zazou een activiteitencoördinator.

Kinderdagopvang Zazou staat open voor alle kinderen en dus ook voor kinderen met een beperking of speciale zorgbehoefte. Graag bespreken wij met ouders welke begeleiding hun kind nodig heeft en in hoeverre Zazou passende opvang kan bieden.

Geborgenheid

Natuurlijk kunnen we van alles aanbieden, maar wat kinderen bovenal nodig hebben, is dat ze zich thuis voelen en dat er voor ze gezorgd wordt door mensen bij wie ze zich veilig en geborgen voelen. We willen dat kinderen ervaren dat er altijd iemand voor ze is of ze nou blij, boos of verdrietig zijn. Onze medewerkers nemen het kind en zijn emoties serieus door bijvoorbeeld te zeggen: “Je bent verdrietig hè?” en het kind bij zich te nemen voor een dikke knuffel. Op deze manier voelt een kind dat hij zichzelf mag zijn, leert hij gevoelens te uiten en later ook zelf verwoorden. We werken daarom ook met de Gordonmethode. Deze communicatiemethode is gericht op het luisteren naar het kind en duidelijk communiceren op basis van gelijkwaardigheid en respect.

Een gezonde basis

Bij Zazou werken we vanuit een voedingsbeleid waarin verantwoorde keuzes zijn gemaakt. Er wordt dagelijks groente en fruit gegeten en kinderen vanaf 1 jaar krijgen een warme maaltijd aangeboden. Daarnaast gaan we iedere dag twee keer naar buiten voor een frisse neus en om lekker te bewegen. We ontdekken daarbij het weer en de natuur, van bloemetjes tot beestjes. Verder leren we kinderen goed voor hun lichaam te zorgen. Hierbij denken we niet alleen aan persoonlijke hygiëne, maar ook aan insmeren met zonnebrandcrème als de zon schijnt. Jaarlijks volgen onze medewerkers een cursus gericht op de gezonde kinderopvang en worden zij hierop gecoacht. Op deze manier kan Zazou de gezonde basis aan de kinderen blijven bieden!

Missie & visie

”Investering in gezonde groei”. In de diensten die Zazou aanbiedt zijn het welbevinden, de gezonde groei en de ontplooiing van het kind en zijn unieke talenten het uitgangspunt. We voelen ons medeverantwoordelijk voor de opvoeding van het opgroeiende kind, waarbij respect en verwondering voor mens en natuur leidraad zijn. We spelen hierbij in op de individuele behoeftes van het kind binnen het groepsproces.

Zazou

Ten slotte, zijn we trots op onze topmedewerkers die zich elke dag actief inzetten om de dagopvang van de kinderen zo plezierig mogelijk te laten verlopen. Zij zorgen met hun liefde & aandacht voor een fijn pedagogisch klimaat. Samen met het gebruik van de Gordonmethode voelen kinderen zich gezien en gehoord, waardoor aan ieders behoeften kan worden voldaan. Er wordt naar elkaar geluisterd, er worden grenzen gesteld en bovenal wordt er veel plezier gemaakt. Al deze medewerkers vormen samen Zazou, een lokaal, kleinschalige en betrokken kinderopvang!

Mocht je je kind willen inschrijven kan dat via de onderstaande knop: